zzp’er in de zorg

Er is een groot tekort aan medewerkers in de zorg. Hierdoor zijn er veel goede kansen voor zzp’ers in de zorg. Je kunt een hoger salaris vragen en meer eisen stellen. Wil je aan de slag als zzp’er in de zorg? Dan zijn er wel een aantal zaken die je moet regelen. In dit artikel zijn een aantal van deze zaken op een rijtje gezet.

De juiste materialen

Als je als zzp’er in de zorg werkt kan je bij een zorginstelling of ziekenhuis werken of bij mensen thuis werken. Als je in een zorginstelling of ziekenhuis werkt weet je zeker dat de benodigde tilhulpmiddelen, zoals tilliften aanwezig zijn. Als je patiënten in hun eigen huis helpt, weet je niet zeker dat de juiste materialen aanwezig zijn. Zorg dat je van tevoren altijd goed inventariseert welke hulpmiddelen er aanwezig zijn bij een patiënt. Zorg dat je zelf de andere benodigde materialen inkoopt. De zakelijke kosten voor deze materialen kan je aftrekken van je winst.

Verschillende soorten verzekeringen

Als je als zzp’er werkt voor een opdrachtgever moet je zelf je verzekeringen regelen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je werkzaamheden. Zorg daarom dat je een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering afsluit. Met deze verzekering ben je verzekerd als je (onopzettelijk) schade toebrengt aan een persoon of andermans spullen als je aan het werk bent. Met een Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering ben je alleen verzekerd als je (onopzettelijke) schade toebrengt aan personen of andermans spullen in privé situaties. Als je een zakelijke auto hebt moet je ook een verzekering hiervoor afsluiten. Daarnaast is het slim om een aantal andere verzekeringen af te sluiten, zoals een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering. Tevens is het ook verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, zodat je ook inkomsten hebt als je onverwachts arbeidsongeschikt raakt.

Klachtencommissie in de zorg

Sinds 2022 is het verplicht dat iedere zorgverlener in de zorg aangesloten is bij een onafhankelijke geschilleninstantie. Hierdoor heb je een interne klachtenregeling. De klachtencommissie doet onderzoek naar de klachten en beoordeelt de klachten. De deskundigen van de klachtencommissie hebben kennis op het gebied van recht en zorg. Hun doel is om bij te dragen aan het verbeteren van de zorg in Nederland.

De Kamer van Koophandel kan je ook informeren over welke zaken je moet regelen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid begint als zzp’er in de zorg. Ken je iemand die al werkt als zzp’er in de zorg? Vraag diegene dan om tips. Zo kan je leren van de successen en fouten van een ervaren ondernemer in de zorg.

 

Dit moet je regelen als je aan de slag wilt als zzp’er in de zorg
Schuiven naar boven