wat kan je doen met een verpleegkundige opleiding

Er zijn veel mensen die het leuk vinden om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ze vinden het prettig om mensen te verzorgen die dit nodig hebben. Het kan gaan om mensen die bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, maar ook om ouderen die bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis wonen. Anderen lijkt het bijvoorbeeld weer leuk om in de kraamverzorging te gaan omdat zij het leuk vinden om met pasgeboren baby’s te werken. Als het verzorgen en verplegen van anderen je interesse heeft dan ligt het voor de hand dat je een verpleegkundige opleiding gaat volgen. Misschien heb je nog niet een vastomlijnd idee over wat je precies met de opleiding zou willen doen. Onderstaand wordt een idee gegeven over de mogelijkheden van de dingen die je kan gaan doen met een verpleegkunde opleiding. 

Verschillende niveaus en richtingen

Met een afgeronde  opleiding verpleegkunde mag je jezelf uiteraard verpleegkundige noemen en kan je dus aan de slag in de gezondheidszorg, Wat veel mensen echter niet weten is dat er veel verschillende richtingen zijn die je kunt volgen tijdens de opleiding en dat er veel verschillende niveaus zijn. Ook kun je jezelf continu blijven ontwikkelen met vervolgopleidingen en specialisaties. Zo kun je bijvoorbeeld een verpleegkunde opleiding op zowel MBO als HBO volgen. Mocht je eerst een MBO opleiding hebben afgerond dan kun je dus ook nog een vervolg studie op HBO niveau volgen.

Werken en leren tegelijk

Houd er bij het kiezen van een richting en een niveau wel rekening mee dat de opleiding bijna altijd een combinatie is van theoretische studie en praktijkervaring. Tijdens de meeste opleidingen moet je meerdere keren stage lopen. Bedenk van te voren dat dit een pittige combinatie kan zijn, zeker als je thuis bijvoorbeeld ook een gezin met jonge kinderen hebt. Probeer hier van tevoren een goede planning voor te maken, zodat je niet in de problemen komt. Als je exact wilt weten hoeveel uren je stage gaat lopen en op welke momenten, is het altijd verstandig om even contact op te nemen met het opleidingsinstituut.

Welke richting past het beste bij jou?

De mogelijkheden voor het kiezen van een richting voor de studie verpleegkunde zijn eindeloos. Of je nu in de kraamzorg, de ouderenzorg of met een andere specifieke doelgroep wilt werken, voor elke richting is wel een specifieke opleidingstak binnen verpleegkunde. Om direct een goede keuze te maken is het goed om je van te voren goed te verdiepen in de mogelijkheden. Wellicht ken je verpleegkundigen die jou alles kunnen vertellen en laten zien over hun vakgebied of kan je naar open dagen van de opleiding gaan. Op deze manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden van de opleiding en heb je een grote kans dat je de goede keuze maakt. Mocht je er gedurende de opleiding toch achter komen dat verpleegkunde wel bij je past maar de specifieke richting niet dan is er vaak nog de mogelijkheid om te wisselen. Een andere optie is om de opleiding te voltooien en daarna bijscholing voor andere specialisaties te gaan volgen, zodat je uiteindelijk precies de specialisatie kan gaan doen die je het liefste wilt doen. 

 

Wat kan je doen met een verpleegkunde opleiding?
Schuiven naar boven